The Quiet Man

Welkom in de stoel van the Quiet Man. Onder het genot van een kop koffie, een biertje of een goed glas whisky wordt jouw haar tot in de puntjes verzorgd. Muziek uit de gouden jaren klinkt op de achtergrond. Hier kun je écht jezelf zijn.

Ontspannen vertellen de heren in de oude barberchair hun verhaal. Een breed scala aan verhalen passeert de revue; van die ene buurvrouw met dat mooie karakter tot de grote levensvragen… er worden heel wat bekentenissen gedaan. Bij the Quiet Man geldt: If you can’t tell your wife, tell your barber. Jouw geheimen gaan achter slot en grendel en de sleutel gaat pas in het slot als jij weer plaatsneemt in de stoel. Met één uitzondering [de biechtstoel].

An Fear Ciuin

De inspiratie voor de naam van de shop kwam via de man die mij inspireerde om barbier te worden. Brooklyn Barber Marcel Boshuizen gaf me een whisky met de naam An Fear Ciuin, Oud-Iers voor the Quiet Man.

De whisky werd vernoemd naar de vader van de ontwikkelaar van de whisky. Hij was meer dan 50 jaar barman en stond erom bekend de verhalen die hem ter ore kwamen stil te houden tegenover zijn andere gasten. Een ere-code die ook bij The Quiet Man hoog in het vaandel staat.

Vechten

The Quiet Man is ook de titel van een Oscar-winnende film uit 1952, met John Wayne in de hoofdrol. Sean Thornton, een voormalig Amerikaans bokskampioen, keer terug naar Ierland om de boerderij te kopen waar hij geboren is. Hij wordt verliefd op een roodharige Ierse, wiens broer ook interesse heeft in de boerderij. Wanneer Sean hem overbiedt en de boerderij koopt, wordt hij woest en weigert hij de bruidsschat voor zijn zusters’ huwelijk met Sean. Dit eindigt in een gevecht tussen de twee, waarbij ze langzaam elkaars respect winnen en uiteindelijk na een paar biertjes vrede sluiten en vrienden worden. Een mooie metafoor voor hoe mannen met elkaar omgaan.

De zolder

The Quiet Man verwijst ook naar de locatie van mijn barbershop op zolder. Iedereen die zich daar door mij laat knippen, scheren of zijn baard laat bijwerken, moet twee trappen op, langs de slaapkamers van mijn twee jonge kinderen. Ik verzoek je dan vaak vriendelijk de trappen naar de barbershop in stilte te beklimmen… twee Quiet Men, op weg naar een goed kapsel.